Het proces van standaardenbeheer

Voor het organiseren van het standaardenbeheer heeft DJI zich gebaseerd op de daarvoor bestaande NEN-norm (NEN 7522-2021), en een op deze norm geinspireerde werkwijze in het leven willen roepen.

Illustratie proces beheer standaarden
Beeld: ©DJI

Het standaardenbeheer begint bij gebruik van standaarden en het monitoren daarvan. Met gebruikers wordt continu gekeken naar mogelijke verbeteringen, en ook naar wijzigingen in wet- en regelgeving die eraan komen. In een werkgroep van gebruikers (de Werkgroep Eindgebruikers FZ-standaarden) is dit een continu onderwerp van gesprek, en dit mondt uit in user stories. De user stories worden verzameld op een backlog, vanwaaruit de stories worden uitgewerkt en gedetailleerd. Dit gebeurt onder regie van de functioneel beheerder van de standaarden in samenwerking met de experts.

De backlog wordt continu geëvalueerd; onder regie van de functioneel beheerder van de standaarden wordt een mogelijke scope opgebouwd voor aankomende wijzigingen. Samen met een groep van DJI-rollen, zorgaanbieders, Vektis en Vecozo (het ‘FZ-brede IV-overleg’) wordt de waarde van verschillende stories afgewogen tegen benodigde inspanning, om zo te komen tot een advies voor een beoogde scope. Dit advies wordt ten behoeve van besluitvorming voorgelegd aan de houder van de standaarden, die in dit geval door DJI zelf wordt ingevuld.

Na het vaststellen van de scope van standaardenreleases wordt de inspanning verplaatst naar Vektis (in de rol van technisch beheerder), die de gewenste wijzigingen gaat verwerken in volgende versies. DJI is hierbij opdrachtgever, en organiseert voor de begeleiding van de releases door Vektis voldoende inhoudelijke expertise in de vorm van een Reviewgroep, bestaande uit experts van softwareleveranciers en zorgaanbieders. Zodra de versie klaar is verzorgt Vektis de release (in de rol van distributeur), vergezeld door een ingangsdatum en eventuele expiratiedatums van oude versies. Dit verloopt via de website van Vektis.

De langs de lijnen van dit proces afgestemde combinaties van wijzigingen worden als laatste stap in de processen en systemen van ketenpartijen geïmplementeerd, waarna met nieuwe versies van berichten kan worden gewerkt.