Klinische zorg
Klinische zorg is zorg waarbij een cliënt is opgenomen in een behandelvoorziening. Cliënten verblijven in een forensische voorziening en krijgen behandeling voor de aandoening die zij hebben. Binnen de klinische zorg zijn er verschillende verblijfssoorten. Een verblijfssoort is een combinatie van het niveau van beveiliging en verblijfsintensiteit. De beveiliging zijn de eisen die worden gesteld aan het gebouw, bijvoorbeeld de hoogte van de omheining. We kennen vier verschillende beveiligingsniveau’s van zeer laag tot zeer hoog. De verblijfsintensiteit zegt iets over de hoeveelheid aanwezig personeel per bed/plaats. Raadpleeg voor een toelichting de website van de Nederlandse Zorgautoriteit.
Vrijheidsbenemende of -beperkende maatregelen.
Besloten afdeling in reguliere ggz-instelling of reguliere verslavingszorgafdeling of de resocialisatieafdeling van een FPA, FVA, FPK of FPC
Op deze afdelingen verblijven reguliere cliënten en forensische cliënten met een straf, of in het kader van hun strafrechtelijke maatregel. Forensische cliënten starten hier met hun behandeling of zijn hierheen overgeplaatst vanuit een (zorg)instelling met een hoger beveiligingsniveau. In het algemeen wordt tijdens het verblijf op deze afdelingen toegewerkt naar terugkeer in de maatschappij. De cliënten krijgen dan ook, behalve psychiatrische zorg, ondersteuning bij het vinden van werk of een zinvolle dagbesteding, herstel van het sociaal netwerk en het vinden van een woning. Binnen deze zorgsetting verblijven cliënten aan wie reeds vrijheden zijn toegekend.
De zorgplekken die DJI inkoopt op beveiligingsniveau 1 betreffen instellingen waarbij zowel reguliere als forensische cliënten gezamenlijk op afdelingen (kunnen) verblijven. Het merendeel van de cliënten die op deze locaties verblijven betreft reguliere ggz-cliënten. In een aantal gevallen betreft het een resocialisatie-unit van een FPC/FPK/FPA/FVK/FVA/SGLVG+ kliniek met een hoger beveiligingniveau.
In een instelling met beveiligingsniveau 1 worden primair cliënten geplaatst die alle vrijheden kunnen hebben. De kans op vluchtgevaar is klein. Er is sprake van een besloten setting. Binnen het gebouw kunnen cliënten zich vrij bewegen. Binnen een besloten setting is niet altijd een volledig aanbod van behandel-/therapiefaciliteiten aanwezig. Cliënten dienen met vrijheden om te kunnen gaan om van het geheel aan behandel-/therapiefaciliteiten gebruik te kunnen maken.
Mate van beveiliging
Er is sprake van een besloten setting. De buitendeur is voor cliënten permanent afgesloten.
- Binnen het gebouw kunnen cliënten zich vrij bewegen.
- Het volledige aanbod van behandel- en therapiefaciliteiten van de instelling wordt buiten de besloten setting aangeboden.
- De (im)materiële beveiliging bestaat uit onder andere een 24-uurspost, controle op de aan- en afwezigheid van cliënten en drugs- en kamercontroles die op indicatie en onaangekondigd plaatsvinden. De medewerkers zijn getraind in agressiebeheersing, gesprekstechnieken, vroegsignalering en risicomanagement.
Meer informatie over de beveiliging kunt u vinden op de website van de Nederlandse Zorgautoriteiten.
Wat voor soort forensische cliënten verblijven daar?
Tbs-gestelden met transmuraal verlof of proefverlof, uitgeplaatste gedetineerden en justitiabelen aan wie forensische zorg als bijzondere voorwaarde is opgelegd. Voor deze forensische cliënten is ingeschat dat zij op beveiligingsniveau 1 kunnen verblijven.
Forensisch Psychiatrische Afdeling (FPA), Forensische Verslavingsafdeling (FVA) en Sterk Gedragsgestoorde Licht Verstandelijk Gehandicapten (SGLVG+) of een andere behandelafdeling en de resocialisatieafdeling van een FPK of FVK of FPC.
Binnen beveiligingsniveau 2 wordt onderscheid kennen we 2 hoog en 2 laag. Het verschil in 2 laag en 2 hoog is gelegen in de materiële kenmerken van de instelling, bijvoorbeeld verschil in de hoogte van het hek en/of de mate van bewegingsvrijheid. Bij beveiligingsniveau 2 geldt dat bij aanvang van de behandeling is er sprake van een gesloten setting. Het volledige aanbod van behandel-/therapiefaciliteiten van de instelling is niet altijd aanwezig binnen een besloten setting. Cliënten dienen met vrijheden om te kunnen gaan om van het geheel aan behandel-/therapiefaciliteiten gebruik te kunnen maken.
Een FPA is een beveiligde kliniek, waar zowel reguliere cliënten als forensische cliënten met een straf of in het kader van hun strafrechtelijke maatregel kunnen worden opgenomen. Op een FPA worden mensen behandeld met een psychiatrische aandoening die voor de opname grensoverschrijdend of gevaarlijk gedrag hebben vertoond. Tijdens de psychiatrische behandeling wordt toegewerkt naar terugkeer in de maatschappij en krijgen cliënten ondersteuning bij het vinden van werk, woning en/of dagbesteding.
Op hetzelfde beveiligingsniveau wordt behandeling geboden voor de doelgroep verslaafden op een FVA en voor de doelgroep verstandelijk gehandicapten in een SGLVG+ voorziening. De populatie in een SGLVG+ instelling (Sterk Gedragsgestoorde Licht Verstandelijk Gehandicapten / beperkten) heeft een dubbele diagnose: zowel een (lichte) verstandelijke beperking of zwakbegaafdheid, en ook ernstige gedragsproblemen, zoals onbegrepen en risicovol gedrag, veroorzaakt door multicausale, meervoudige en complexe problematiek.
Reguliere behandelafdelingen binnen de GGZ en resocialisatie afdelingen van FPK's kunnen ook beveiligingsnviveau 2 hebben en vallen dus ook onder deze categorie. Op beveiligingsniveau 2 worden cliënten geplaatst waarbij de verwachting is dat zij binnen afzienbare tijd de beveiligde setting kunnen verlaten.
Mate van beveiliging
- Cliënten geplaatst in een instelling vallend in beveiligingsniveau 2 starten altijd op een gesloten afdeling.
- Het aanbod van behandel- en therapiefaciliteiten van de instelling wordt deels buiten de besloten setting aangeboden (al dan niet onder begeleiding).
- (Im)materiële beveiliging (aanvullend op niveau 1) omvat: continu of cameratoezicht op de afdelingen, registratie van de aan- en afwezigheid van cliënten, een gecontroleerde in- en uitgang. Verder wordt de doorplaatsing van cliënten gefaseerd vormgegeven.
Wie verblijven er op strafrechtelijke titel?
Tbs-gestelden met transmuraal verlof of proefverlof, uitgeplaatste gedetineerden en justitiabelen aan wie forensische zorg als bijzondere voorwaarde is opgelegd. Voor deze forensische cliënten is ingeschat dat zij op beveiligingsniveau 2 kunnen verblijven.
Forensisch Psychiatrische Kliniek (FPK) en Forensische Verslavingskliniek (FVK)
In een instelling met beveiligingsniveau 3 worden cliënten geplaatst die langere tijd binnen een beveiligde ring moeten verblijven. Er is sprake van een gesloten setting met geringe bewegingsvrijheid. Het volledige behandel- en therapieaanbod is aanwezig binnen de beveiligde ring.
In een FPK verblijven cliënten met complexe psychiatrische problematiek. Ook hier kunnen reguliere cliënten én forensische cliënten met een strafrechtelijke titel worden opgenomen. In een FVK hebben cliënten veelal aan een middel gebonden stoornis als DBBC-hoofddiagnose. Deze klinieken biedt een intensieve behandeling aan in een hoog beveiligde omgeving en die is gericht op het verminderen van delictgevaarlijkheid. Het doel van de behandeling is dat iemand op een veilige manier resocialiseert.
Mate van beveiliging
- In een instelling vallend in beveiligingsniveau 3 worden vooral cliënten geplaatst die voor langere tijd binnen de beveiligde ring dienen te verblijven.
- Er is sprake van een gesloten setting met geringe bewegingsvrijheid.
- Volledig behandel- en recreatieaanbod is beschikbaar binnen de beveiligde ring.
- (Im)materiële beveiliging (aanvullend op niveau 1 en 2) kan inhouden dat er bij de in- en uitgang van beveiligde ring een centrale post aanwezig is. Verder vinden regelmatig drugs- en kamercontroles plaats (zowel aangekondigd, op indicatie als onaangekondigd).
Wie verblijven er op strafrechtelijke titel?
Tbs-gestelden met verpleging van overheidswege*, uitgeplaatste gedetineerden en justitiabelen aan wie forensische zorg als bijzondere voorwaarde is opgelegd. Voor die forensische cliënten is ingeschat dat zij op beveiligingsniveau 3 kunnen verblijven.
Forensisch Psychiatrisch Centrum (FPC) en Penitentiair Psychiatrisch Centrum (PPC)
Een FPC (tbs-kliniek) is een gesloten instelling waar cliënten verblijven aan wie de maatregel tbs met verpleging van overheidswege is opgelegd. In een tbs-kliniek worden mensen met een psychiatrische aandoening behandeld, die een ernstig strafbaar feit hebben begaan.
De tbs-behandeling is een intensieve en gefaseerde behandeling. De behandeling is zowel gericht op het verkleinen van het risico dat de cliënt nogmaals een delict pleegt en het beheersbaar maken van de achterliggende oorzaken van het delictgedrag. De verblijfsintensiteit kan variëren.
Er is sprake van een gesloten setting met zeer hoge materiële en immateriële beveiligingsmaatregelen in combinatie met zeer geringe bewegingsvrijheid. Het volledige aanbod van behandel-, therapie- en recreatieve faciliteiten is aanwezig binnen de dubbele beveiligingsring.
Meer informatie over tbs-klinieken kun je vinden op de website van DJI.
Binnen een PPC wordt psychiatrische zorg aan gedetineerden geboden. Cliënten ontvangen zorg in het PPC wanneer uitplaatsing vanuit de PI naar de ggz niet mogelijk is. Bijvoorbeeld vanwege een te hoog risico of niet willen meewerken aan de uitplaatsing naar de ggz, dit betreft het zogenoemde ggz-tenzij principe.
Meer informatie over een PPC kun je vinden op de website van DJI.
Mate van beveiliging
- Op beveiligingsniveau 4 worden cliënten geplaatst die langdurig onder zeer hoge beveiliging moeten verblijven.
- Er is sprake van een gesloten setting met zeer geringe bewegingsvrijheid binnen het gebouw.
- (Im)materiële beveiliging (aanvullend op niveau 1,2 en 3) is: een dubbele ring bestaande uit een metershoog penitentiair hekwerk en een muur voorzien van detectie en cameraobservatie. De resocialisatie van cliënten gebeurt gefaseerd en onder begeleiding.
Wie verblijven er op strafrechtelijke titel?
Justitiabelen aan wie de rechter tbs met verpleging van overheidswege heeft opgelegd.