Project ‘Elkaar goed begrijpen in de Forensische Zorg’

Het Verwey-Jonker Instituut startte in januari 2025 met een vooronderzoek naar de uitgangspunten voor diversiteitsensitieve kwaliteitszorg. Dit doen zij in samenwerking met Q-Consult Zorg, Centrum voor Transculturele Psychiatrie Veldzicht en MIND. Vanuit het programma Kwaliteit Forensische Zorg is de opdracht gegeven om uit te zoeken hoe in de praktijk vorm wordt gegeven aan de zorg voor anderstaligen of patiënten/cliënten met een migratieachtergrond. Ook wordt geïnventariseerd welk beleid organisaties hebben op dit thema. Dat is namelijk een vereiste volgens het Kwaliteitskader Forensische Zorg.

Doel

De onderzoekers gaan de knelpunten en behoeften van organisaties en de patiënten/cliënten binnen de forensische zorg in kaart te brengen. Het is de bedoeling om daarna concrete beleidsaanbevelingen te doen voor vervolgstappen om de zorgverlening goed aan te laten sluiten bij patiënten/cliënten met een migratieachtergrond. Eind november wordt het onderzoek afgerond.

Onderzoek

In kaart gebracht wordt welke knelpunten de aanbieders van Forensische Zorg ervaren in de diagnostiek, risicotaxatie en behandeling en wat hun behoeften zijn voor het verbeteren van de kwaliteit en effectiviteit van zorg aan patiënten/cliënten met een migratieachtergrond. Welke beleidsuitgangspunten vinden zorgaanbieders belangrijk? Welke accenten in de persoonsgerichte werkwijze vindt men noodzakelijk voor kwalitatieve en effectieve zorg aan deze doelgroep? Hoe willen zij ervoor zorgen dat de kwaliteit niet beperkt wordt door verschillen in referentiekader door taalbarrières, cultuurverschillen en vooroordelen? De bevindingen worden mede op basis van internationale wetenschappelijke literatuur en relevante kwaliteitsstandaarden geanalyseerd.

Hoe kunnen zorgaanbieders meedoen?

  • Het Verwey-Jonker Instituut stuurt een vragenlijst aan staf en management van alle zorgaanbieders in het forensische zorgveld voor de settings: klinisch, verblijf, ambulant en PPC’s.
  • Er komen groepsinterviews per setting, waarvoor aanbieders zich bij de onderzoekers kunnen melden.
  • Verder wordt gezocht naar experts voor een panel om de conceptrapportage aan te vullen en te verdiepen. Ook ervaringsdeskundigen worden actief bij het onderzoek betrokken.

Meer informatie

Voor bijdragen of vragen kunnen zorgaanbieders contact opnemen met: