Uitspraak College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) over ZPM-tarieven 2022 en 2023

Op 22 augustus jl. is er een uitspraak gedaan door het CBb over de ZPM-tarieven 2022 en 2023. De NZa moet op grond van deze uitspraak de tarieven aanpassen en opnieuw vaststellen voor de betreffende jaren. Naar verwachting zullen als gevolg hiervan ook de tarieven voor kalenderjaar 2024 door de NZa worden aangepast.

Wijzigingen van de tarieven met terugwerkende kracht heeft grote administratieve consequenties. Op dit moment bereidt de divisie ForZo/JJI zich hierop voor, zodat na publicatie van de nieuwe tarieven door de NZa duidelijk wordt op welke wijze de verrekening met de zorgaanbieders kan plaatsvinden. Voor de verrekening over alle jaren heeft de divisie ForZo/JJI besloten dat reeds gedeclareerde zorg niet gecrediteerd hoeft te worden en deze daarna opnieuw ingediend moet worden.

Op basis van bovenstaande hoeven zorgaanbieders momenteel niets (anders) te doen; geleverde zorg in 2024 moet zoals gebruikelijk bij de divisie ForZo/JJI gedeclareerd worden tegen de nu geldende tarieven en declaratieprotocol. Zodra er meer informatie bekend is, volgt dit in een apart bericht.