Aanpassing aanvraag- en beoordelingsproces HHC 2025

Op 3 september 2024 vond het tweede inloopuurtje over de hardheidsclausule 2025 plaats. Tijdens deze sessie is het aanvraag- en beoordelingsproces HHC 2025 toegelicht.

Op 22 augustus 2024 heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) bepaald dat de NZa de tarieven voor de ZPM-prestaties voor 2022 en 2023 opnieuw moet vaststellen, op een zodanige manier dat de indirecte tijd kostendekkend vergoed wordt vanuit het tarief. Deze uitspraak heeft, naast de impact op de tarieven 2022 en 2023, ook impact op de tarieven voor 2024 en 2025 en daarmee de hardheidsclausule 2025.

Deze uitspraak heeft impact op het proces van de HHC. In de aanvraag moet rekening gehouden worden met de huidige gepubliceerde NZa tarieven 2025. De aanvragen worden beoordeeld en intern zal een voorlopige beslissing worden opgesteld. Voor de aanvragen die (deels) toegekend zijn, zal de beoordelingscommissie, nadat de nieuwe tarieven gepubliceerd zijn, hiervoor corrigeren om vervolgens een definitief besluit te nemen. Hierna vindt bekendmaking over het besluit plaats.

De uitspraak van het CBb heeft geen impact op de zorgprestaties die bekostigd worden via ZZP.

Zorgaanbieders die een beroep willen doen op de hardheidsclausule moeten hiervoor een documentenset invullen. Deze documentenset kan worden aangevraagd bij de divisie ForZo/JJI en dit kan via HardheidsclausuleFZ@dji.minjus.nl. Aanvragen om in aanmerking te komen voor de hardheidsclausule moeten uiterlijk op dinsdag 1 oktober 2024 bij de divisie ForZo/JJI ingediend zijn. Eventuele vragen kunnen ook ingediend worden via bovenstaand mailadres.

De impact van de overige gevolgen van de uitspraak van het CBb wordt op een later moment door de divisie ForZo/JJI gecommuniceerd.