Landelijke risicolijst forensische zorg 2023

De risicolijst is een hulpmiddel en een gezamenlijke aanzet tot het benoemen, uitwerken en bereiken van beheersingsdoelstellingen binnen de forensische zorg. Het is een van de middelen die partijen inzetten in hun streven naar procesgerichte beheersing en ‘First Time Right’ en daarmee naar het zoveel mogelijk voorkomen van correcties achteraf. Voor meer informatie wordt verwezen naar de leeswijzer in het document en het Controleplan Forensische Zorg 2023. 

De risicolijst is bedoeld voor alle door DJI gecontracteerde aanbieders van forensische zorg. Dit geldt voor zowel de aanbieders die over zijn op of bezig zijn met de implementatie van Horizontaal Toezicht als  aanbieders die via een andere manier verantwoording afleggen over de rechtmatigheid van ingediende declaraties.

De risicolijst bevat risico's behorend bij bekostiging op basis van het ZPM, ZZP, EP en VPT. De ZPM-risico's zijn afgeleid van de V&C-lijst 2023. In de leeswijzer van de V&C-lijst 2023 wordt gerefereerd naar deze risicolijst. De V&C-lijst 2023 is terug te vinden op de website van het zorgprestiemodel (www.zorgprestatiemodel.nl) onder downloads. De ZZP/EP-risico's zijn toegevoegd naar aanleiding van de uitkomsten van materiële controles die zijn uitgevoerd in de periode 2021-2022. 

De risicolijst is een handvat voor aanbieders om de administratieve organisatie en interne beheersing te verbeteren. DJI zet met de toepassing van de risicolijst in op een meer proces-/systeemgerichte benadering van verantwoording en controle in plaats van een gegevensgerichte controle op de rechtmatigheid nadat een declaratie is ingediend. 

De risicolijst is geen verantwoordingsinstrument. De risicolijst is wel een essentieel onderdeel bij het opstellen van het control framework binnen Horizontaal Toezicht en de informatieuitvraag bij de uitvoering van de materiële controle.

Alle in de risicolijst opgenomen risico's zijn óók van toepassing op ingeschakelde onderaannemers.